Tarih: 11 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2393   

Tranzschelia discolor
Pas Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Tranzschelia discolor (Fuckel) Tranzschel & Litv. f. sp. persica Bolkan, Ogawa, Michailides, and Kable fungal hastalik etmeni olup, tüm sert çekirdekli meyvelerde hastalik meydana getirir. Hastalik etmeni kis gibi olumsuz kosullari hastalikli dallarda ya da kisin yere dökülmeyen asili dallardaki yapraklarda geçirir. Yazin sicak nemli havalarda bu infeksiyon kaynaklarinda üretilen sporlar yaprak, sürgün ve meyvelerinde infeksiyonlar meydana getirir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Infekteli yapraklar üst yaprak yüzeyinde düzensiz sari lekelere sahiptir ve bu alanlar yapragin alt yüzeyinde kahverengi lekelere karsilik gelmektedir. Bu lekeler el ile ovalandiginda parmaklarda tozlu bir iz birakir. Hastaligin siddetli çiktigi durumlarda, büyük lekeler seklinde sariya döner ve yaprak gerçek büyüklügüne ulasmadan yere dökülürler. Pas ile infektelen sürgünler bir iki yilik dallarin üzerinde ölü lekeler olarak görülür. Hastaligin siddetli oldugu zamanlarda kabuklarda çatlamalar meydana gelebilir. Infekteli meyvelerde hastalik belirtisi ise kirmizi merkezli küçük, yesil ve çökük leker olarak görülür. bu lekeler birlesebilir ve deride zamanla çatlaklar meydana getirebilir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Meyve bahçesi kuruldugunda, hava sirkülasyonu az ya da gölgeli ve toprak drenaji olmayan yerlerde bahçe tesisi edilmemeli. Meyvenin ya da yesil aksamin kurumasini saglayacak tüm pratik islemler infeksiyon riskini azaltmaktadir. Meyve bahçesinin yakininda bulunan yabani ya da bakimindan vazgeçilmis tüm seftali, nektarin ve kaysilar yok edilmelidir.
2. Gelisme sezonu baslamadan önce hastalikli görülen dallar ve bir yi önceki sürgünler budanali ve budama artiklari imha edilmeli.
3. Meyve yetistiricileri bu hastaliktan etilenen meyvelerin yüzeysel bir hastalik oldugunu devamli olarak hatirlamali ve etkilenen meyveler (siddetli infeksiyonlara maruz kalinmadi ise) baska amaçlar için kullanilabilir.
Kimyasal mücadele
Hastalik belirtisi ilk görüldügü andan itibaren kükürtlü preparatlar kullanilabilir. Hastalik ile mücadelede hava nisbi nemi ve sicakligi önemlidir. Hava durumu hastaligin gelisimine uygun ve hastalik siddetli olarak ortaya çikiyorsa mütakip ilaçlama 10-12 gün araliklar ile yapilabilir. Tavsiye edilen ilaçlar arsinda islanabilir ya da toz kükürt, Iprodione, Propiconazole ve Azoxystrobin terkipli tarim ilaçlaridir.
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Tranzschelia discolor
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net